Vaihdevuodet – oireet ja hoito sekä menopaussin hyvät puolet

Kuukautisten pois jääminen on niitä vaihdevuosien positiivisia oireita monen naisen mielestä. Niistä on ehtinyt kuitenkin nauttimaan jo usean vuosikymmenen ajan ja monet meistä vilkuttaisivat jo mielellään viimeisen kerran näille punaisille perävaloille. Vaihdevuosilla on myös muita positiivisia oireita. Menopaussi nostaa usein myös kehon lämpötilaa, joka lopettaa monen naisen vuosikymmeniä kestäneen palelemisen. On upea tunne kun kylmyys ei hytisytä luihin ja ytimiin asti.

No entä sitten ne vaihdevuosien huonot puolet? Niitäkin kyllä riittää. Elimistön hormonituotannon vaihtelu aiheuttaa mielialan vaihteluita. Yölliset hikoilupuuskat eivät enää välttämättä johdukaan niistä hauskoista puuhista oman Matin kanssa. Lopulta Nukkumattikin lopettaa öiset tulemisensa. No eipä niitä kuivuvia limakalvoja olisikaan saunan jälkeen viitsinyt rasittaa. Premenopaussin aikana karvankasvu saattaa kiihtyä, mutta viikset eivät ole ainakaan viime vuosina koristaneet naisten muotilehtiä uusimpana trendinä. Kirsikkana kakussa saattavat vielä seurata huimaus, pahoinvointi, päänsärky, ahdistuneisuus, rintakivut tai puristava tunne rinnassa.

Jos et halua kaatua taistelematta, olemassa on vaihtoehtoja joita voit kokeilla. Lääkärien lempisuositus on ehdottaa elintapojen parantamista, kuten parempaa ruokavaliota ja lisättyä liikunnan määrää. Tämä onkin erinomainen neuvo, mutta jos kuulut siihen joukkoon joka mieluummin kuuntelisi Mattia ja Teppoa viikon yhtä soittoa kuin sitoisi murtomaahiihtosukset jalkaan, voit kokeilla myös seuraavia vinkkejä.

Soija ja kasviestrogeenit ovat pitkään vaihdevuosien yhteydessä tutkittuja tuotteita, mutta tieteellinen näyttö niiden tehosta on yhä rajallista. Lääkäri pystyy auttamaan joidenkin oireiden hallinnassa ja hoitoa kannattaakin hakea jos oireet haittaavat normaalia elämää. Lisähormoneita voi ottaa tasoittaakseen vaihdevuosien aiheuttamaa alentunutta hormonitasoa. Hormoneita löytyy laastareiden, tablettien ja geelien muodossa. Rentouttavat harrastukset kuten jooga ja tai chi voivat myös auttaa vaihdevuosien oireiden hallitsemisessa.