Vanheneminen ja lihashuolto

Ruuhkavuosina monien asioiden pallottelu samaan aikaan tuntuu välillä vaivattomalta vaikka ajan puute vaivaisikin. Junassa laukku heilahtaa vaivattomasti ylähyllylle, matkalaukku kulkee mukana portaissa, lumikola liukuu kinoksessa vaikka oltaisiinkin jo lähellä plusasteita ja ostoskassit saattavat hengästyttää rappusissa mutta löytävät aina tiensä keittiön pöytätasolle siitä huolimatta tuliko ostettua painavia ostoksia vai ei.

Kehossa myös reaktioaika ja tasapaino ovat tärkeitä taitoja joita ei kenties muista arvostaa ennen kuin ne menettää. Täällä Suomessa nopeat reaktiot ja hyvä tasapaino ovat tärkeitä etenkin talviaikaan jäisten kelien vallitessa. Tavanomaiset askareet kuten kaupassa käynti ja töihin meno kuuluvat arkipäivään vaikka ulkona olisikin sentti vettä jääkerroksen päällä. Mutta jossain kohtaa sitä huomaa että omiin fyysisiin voimiin, tasapainoon tai reaktioiden nopeuteen on tullut muutoksia. Junassa on mukavampi pyytää nuoremmilta apua laukun nostamiseen, kaupan parkkipaikalla ei tee enää mieli kävellä yhtä pitkälle ja kolaamisen aloittaminenkin venyy ja venyy. Pääkallokeleillä ei tee enää mieli lähteä ulos haurastuneiden luiden murtumisen pelossa. Mikä avuksi?

Eläkkeelle jäänti ei aina tunnu urheilu-uran todennäköisimmältä ajankohdalta mutta nimenomaan lihaksia voimistavaan liikuntaan on hyvä panostaa jotta lihakset suojaavat luita jatkossakin. Tämä tarkoittaa käytännössä punttitreeniä ja sopivaa proteiinin saantia. Kehossa tapahtuu jatkuvasti lihaksen hajoamista. Tämä lihasten purkautuminen on täysin luonnollinen prosessi joka auttaa kehoa uudistumaan. Mutta jos lihasta hajoaa joka päivä, eikö se tarkoita että muuttuu heiveröiseksi pian jollei tee mitään? Käytännössä katsoen kaikkien tulisi tehdä lihasta kasvattavia asioita ja huolehtia ravinnon saannista jotta hajonnut lihas voidaan korvata. Punttien heiluttelu vaan on se tehokkain tapa saada aikaan lihasten kasvua, koska ripeä kävely ei rasita lihasta tarpeeksi. Aikuisen ihmisen vähimmäismäärä proteiinin saantiin on 3g per ateria jotta lihassynteesi lähtisi aterian päätteeksi käyntiin. Huolehdi siis oikeasta proteiinin saannista ja lihaksen raskaasta rasituksesta välttääksesi vanhenemisen tuomia ikäviä vaivoja.